שאלות שכיחות

1. מדוע מתרגלים מדיטציה?
הנה חלק מהסיבות שאנשים מתרגלים מדיטציה:
הפחתת מתח: רגיעה והרפיה, שקט מחשבתי ושלווה.
בריאות: הפחתת הסיכון למחלות המושפעות ממתח.
שמחה: התמודדות עם אתגרים, כעס ודאגות מיותרות.
הקרנת אהבה ואמפטיה: לריפוי עצמי, לסיוע לזולת ולקשר חברי וזוגי טוב יותר.
התחדשות: יצירתיות, גילוי האני הפנימי, והעצמה אישית.
שלום: הרמוניה פנימית, בין אדם לחברו ובין אדם לסביבתו.
השראה: אינטואיציה והתחברות להדרכה האלוהית והקוסמית.

2. היכן יש מדיטציה ביהדות?
מדיטציה איננה רק טכניקה פסיכולוגית מודרנית להרגעת הנפש, וגם איננה המצאה בלעדית של דתות המזרח הרחוק. למעשה, אפשר למצוא שיטות מדיטציה בדתות רבות וגם ביהדות. חלקן מוכרות בהדרכה ל”התבודדות”, “התבוננות”, “דבקות” ו”כוונות”. מקצתן הושפעו מהסביבה התרבותית המדיטטיבית כגון בהשפעת המדיטציה הצופית. חלק מהשיטות אינן מוכרות מספיק כי הטכניקות היו גנוזות בכתבי יד במשך מאות שנים ונדפסו והובהרו רק לאחרונה.

3. מדיטציה יהודית בביצוע מעשי?
כמו שיש מוזיקה יהודית, היסטוריה יהודית ופילוסופיה יהודית, כך יש מדיטציה יהודית. מצד אחד יש פן אוניברסאלי ומצד שני קיים פן ייחודי. בסדנה נשתמש ביסודות אוניברסאליים המוכרים ממחקר המדיטציה כגון הרפיית גוף ונפש, השקטת המחשבה הלוגית-מילולית, והשימוש באונה הימנית. לכך נוסיף את הפן היהודי המיוחד על-פי מקורותינו ונבקש להיפתח להשראה, תיקון ושלום פנימי. סדנה זו מבוססת על ניתוח המקורות לאור ממצאים מדעיים במחקר בנוירו-פסיכולוגיה של המדיטציה. המטרה היא לסייע למתרגל להצליח במדיטציה יעילה.

4. יש אומרים שעדיף לתרגל מדיטציות מהמזרח?
אכן במזרח פיתחו שיטות מדיטציה במשך אלפי שנים. אך כל דת מוסיפה את הייחוד שלה ואופייה התרבותית והשקפתית. למשל, המדיטציה ההודית שואבת את כוחה מהיוגה סוטרות של פטנגא’לי ומציעה מנטרות הגזורות משמות אלים בשפה סנסקריטית. במדיטציות רבות שולבו טקסים ואמונות תיאולוגיות. ההצעה כאן היא שכל אחד יחפש במסורת האישית שלו על מנת לגלות את השיטות המתאימות ובכך להתחבר לייחודיות של עצמו. שיטות מודרניות של מדיטציה יהודית נעזרות במסורות שפותחו לאורך הדורות במקורותינו, במנטרות ומנדלות המתאימות לדוברי עברית, ובהדרכה המבוססת על ערכי מוסר של העם היהודי. בהתאם לרקע האישי, כל אחד יוכל למצוא את הכלים ההולמים ליישום בחייו האישיים.

Leave a Reply